• #

  vit fara at bjóða øllum nýggjum kundum, sum tekna sær limahald áðrenn 1.mars, at venja fyri bara 249,- um mánaðin fyrstu tríggjar mánaðirnar.

 • #

  Minnist til at tá tú er limur í Vælvera Fitness so kostar tað einki at fá tina egnu venjingarætlan.

 • #

  Venjingarætlan

  Tú kanst altið keypa gávekort í Vælveru Fitness.

 • #

  Vælvera Fitness

  Tú kanst fáa ráðgeving um kost frá útbúnum kostráðgeva. Vit bjóða eisini persónliga venjing, coaching, fysioterapi og vøddamíking. Øll okkara starvsfólk hava viðkomandi útbúgving.

 • #

  Vælvera Fitness

 • #

Gerst limur ella Rita Inn

Tú kanst melda teg til lim við at trýsta á ímyndina niðanfyri. Hvussu nógvar mánaðir tú ynskir at keypa velur tú sjálv/ur.
 
  Gerst limur   

 

Tú kanst innrita teg á hesu leinkju.

  Rita inn 

Venjingarskrá fyri lið

Vit bjóða nógv ymisk lið. Ert tú limur, kanst tú luttaka á øllum liðum uttan meirkostnað. Síggja venjingarskránna fyri lið í ávikavist Tórshavn og Runavík.

Venjingarskrá - Tórshavn »

Venjingarskrá - Runavík »

Upplatingartíðir

Her sært tú okkara upplatingartíðir

Vælvera Fitness Runavík
Mánadag -  sunnudag 05:00 - 24:00

 

Vælvera Fitness Tórshavn
Mánadag - Hósdag 05:00 - 24:00
Fríggjadag 05:00 - 22:00

Leygardag - sunnudag

05:00 - 22:00

Vælvera Fitness Vági
Mánadag - Fríggjadag 07:30 - 22:00

Leygardag - sunnudag

09:00 - 17:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er det usundt at spise frugt?

Er det usundt at spise frugt?

Skriva tann 22. juli

Nu har der den sidste uge været meget fokus på hvorvidt frugt rent faktisk er usundt eller ej. Der har været "eksperter" fra begge lejre ude og sige at frugt er usundt og at det ikke er usundt. Her giver jeg dig det rigtige svar, så du ikke længere er i tvivl.

Kan frugt være usundt?

Lad os først starte med at se hvad frugt består af. Det er hovedsageligt frugtsukker kroppen får, når du spiser en frugt, foruden vand, vitaminer og en lille mængde fibre, afhængig af hvilken frugt du spiser. Mængden af frugtsukkeret afgør om frugten er forholdsvis sund eller usund. F.eks. hvis du spiser en banan får du omkring 85 kalorier pr. banan, heraf 20 gram frugtsukker pr. 100 gram du spiser. 20 gram frugtsukker er faktisk en del og svarer til ca. 200 mL Cola. Inden du nu bliver chokeret og tænker at det altså er det samme at drikke 200 mL Cola og at spise en banen, så bare slap af, fordi en banan er selvfølgelig langt sundere end 200 mL Cola og indeholder meget mere næring. Men stadigvæk er det vigtigt at huske på, at en banan faktisk indeholder en del sukker.
Spiser du istedet for en fersken, får du kun omkring 36 kalorier og 10 gram frugtsukker pr. 100 gram og er derfor langt bedre end en banan, set ud fra et slankemæssigt synspunkt.

Er frugt derfor usundt? Svaret er både ja og nej, det afhænger nemlig af hvilke frugter du spiser og hvornår du spiser dem.

Hvilke slags frugter skal jeg passe på?

Populære frugter, som indeholder "en del" frugtsukker, som du skal være påpasselig med er følgende:

Banan
Tørret abricos
Dadler
Figen
Granatæble
Oliven
Passionfrugt
Rosiner
Svesker

For alle ovenstående frugter er det kendetegnet at de indeholder en del frugtsukker og kalorier. Husk at jeg anbefaler dig kun at være påpasselig, når du spiser disse frugter, jeg anbefaler dig ikke at lade være med at spise dem.

Frugter som kun indeholder en mindre mængde frugtsukker og kalorier:

Disse frugter er mere fordelagtige at spise, da mængden af frugtsukker og kalorier er lav:

Vandmelon
HonningMelon
Appelsin
Ananas
Æble
Pære
Mandarin
Fersken
Citron
Stjernefrugt
Grapefrugt

Derfor er timingen også vigtig

Timingen for hvornår du spiser frugt er faktisk også vigtig. Frugterne fra den første liste vil jeg altid anbefale at spise tidligt på dagen, således at kroppen kan nå at bruge de kalorier, som frugten indeholder i løbet af dagen. Det kan også være en fordel at spise en banan inden træning, så du får mere energi. Til gengæld er det ikke så sundt at spise en banan inden sengetid, da kroppen ikke kan nå at bruge kalorierne inden du skal sove.
 
Vælger du derfor en frugt, som indeholder en del kalorier og frugtsukker fra gruppe 1, anbefaler jeg dig at spise det tidligt på dagen. Er du derimod lidt lækkersulten om aftenen og spiser lidt honningmelon i moderate mængder, er der ingen problemer i det overhovedet.


Så til spørgsmålet om frugt er usundt, så er svaret nej. Men set ud fra et slankemæssigt perspektiv, er der nogle frugter du skal være lidt påpasselige med, især om aftenen.  
 
 
Har du spørgsmål eller kommentarer til ovenstående, er du altid velkommen til at skrive til mig på rune@vaelvera.fo Ønsker du et særligt emne belyst, så er du også velkommen til at skrive.


Rune Petersen
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed
Syddansk Universitet
Ankerhus